Mentor için Bilgiler
İTÜ MEZUN PLATFORM’UNDA MENTORLUK
Mentor olarak, öğrencilerle eğitim ve mesleki deneyiminizi paylaşarak onların İTÜ’de ve mezun olduktan sonrasındaki yaşantılarında başarılı olabilmelerine yardımcı olabilirsiniz. Mentorluk kültürüne istediğiniz zaman ve yerde katılabilirsiniz - zaman taahhüdünüz tamamen size kalmıştır.
İTÜ MEZUN PLATFORMU Mentorü olarak, aşağıdakiler dahil olmak üzere çeşitli roller üstlenirsiniz.
Motive/teşvik edici: Mentee (Menti)’nin yeteneklerine inanmasını ve güvenmesini sağlayarak menti'yi yeni şeyler denemeye teşvik eder.
Kaynak sağlayıcı: Menti’ye mesleki temas kurma konusunda danışmanlık yapar ve menti'yi yeni insanlara veya yerlere önerir.
Destekleyici: Açık ve dürüst diyalog sağlayarak menti'nin ihtiyaçlarını dinlediğini ve bunlara cevap verdiğini gösterir.
Rehberlik: Menti’nin kendini geliştirmesine ve gerçekçi hedeflere ulaşmasına yardımcı olmak için yol gösterir.
MENTOR OLMA İPUÇLARI
Önce dinleyin: Mentorluk talebini kabul ettikten sonra, menti ile bir paylaşımda bulunmadan önce menteenin ihtiyaçlarını ve önceliklerinizi anlayın. Konuşacak birçok şey olabilir, ancak mentinizin yardımınıza neden ihtiyacı olduğuna odaklanmak önemlidir.
Düşüncelerinizi seçenekler sunarak paylaşın: Onlara ne yapmaları gerektiğini söylemek yerine seçenekler sunun. Fikirlerinizi paylaşın. Mentinize ne yapacağını doğrudan söylemek yerine yalnızca düşüncelerinizi paylaştığınızdan emin olun. Yolunu aydınlatın, ancak bir sonraki adımı kendisinin seçmesine de izin verin.
Hataların üzerinde durun: Mentinin yaptığı hataları söyleyin. Belki de ona yaptığının yanlış olduğunu söyleyen ilk kişi sizsiniz.
Sohbetin devamlılığını sağlayın: Uzun vadeli danışmanlıklar, mentinin taleplerinin memnuniyetle karşılandığını hissetmesiyle sağlanır. Görüşmelerinizin sonunda, onları iletişime geçmeye davet edin. Menti’nin yaptığı işlerden haberiniz var ise bunları araştırın. Ara sınavlar ve final sınavı süresince, kendilerine iyi dileklerinizi sunun ve güvenlerini arttırmaya yardımcı olmak için bir çalışma önerisi gönderin. Bu, mentorluk görüşmelerinin devamlılığını sağlayacaktır. Ayrıca, onlara doğru ilişki kurmanın ne anlama geldiği hakkında bilgi verecektir.
Mesleki etik anlayışını öğretin: Öğrenciler mesleki etiğin ne demek olduğunu öğrenebilirler. Yazışma yoluyla bir mesleki yazışma stilinin neye benzediğini gösterin. Birinin taahhütlerini ve randevularını yerine getirmesinin önemini gösterin. Taahhüdünü yerine getiremezsen, sorumlulukların dahilinde mentin ile ilgilenerek gereken zamanı ayırma konusunda hassasiyet gösterin.
Daha fazlası için destek alın: Çoğu durumda kendi deneyimleriniz yeterli olacaktır. Ancak, menti'lerin sorularının hepsine cevap vermenizi beklemiyoruz. İTÜ, öğrencilerin akademik ve kişisel başarıya ulaşmasına yardımcı olmak için bir dizi hizmet sunmaktadır ve mentileriniz için size bilgi sağlayabiliriz.
Öğrenciler Mentor’dan iş isterse?
Mentor olarak iş ve stajyerlik hizmeti de sunabilirsiniz ancak bu hizmet sizden mutlak olarak beklenmemektedir. Bir öğrenci sizden iş isterse, lütfen onlara bu şekilde yardım edemediğinizi bildirin. Eğer iş bulma konusunda da yardımcı olmak isterseniz, şirkette çalışma veya işe alım süreçleri hakkında fikir sahibi olmalarını teklif edebilirsiniz. Kuruluşunuzda işe alım kapısını açmak isterseniz lütfen iş fırsatları kısmına ilanınızı giriniz.